Laravel 10 Otomatik Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Laravel 10 Otomatik Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Laravel 10 ile sitemap oluşturmak, web sitenizin SEO performansını artırmak ve arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmek için önemli bir adımdır. Sitemap, web sitenizin içeriğini arama motorlarına daha etkili bir şekilde iletmeye yardımcı olan bir dosyadır. Laravel 10'un sunduğu güçlü özellikler ve kolay kullanımı sayesinde, sitenizin her bir sayfasını ve içeriğini arama motorlarına doğru şekilde sunabilirsiniz. Bu da kullanıcıların sitenizde daha iyi gezinmesini sağlayarak, genel SEO stratejinizin başarısını artırır.

Laravel 10 Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Laravel 10 ile sitemap oluşturulabilmesi için bir takım bağımlılıkların yüklenmesi gerekir. Aşağıdaki komut ile laravel-sitemap kurulumu gerçekleştirilir.

composer require spatie/laravel-sitemap

Yapılandırma

Tarayıcının varsayılan seçeneklerini geçersiz kılarak yapılandırma dosyasını oluşturmak için aşağıdaki komut kullanılır. 

php artisan vendor:publish --provider="Spatie\Sitemap\SitemapServiceProvider" --tag=sitemap-config

Laravel 10 ile oluşturduğunuz web sitenizde sayfaların ve içerik kayıtlarının oluşturulduğunu varsayarak yazının anlatımına devam ediyoruz. 

Sitemap Oluşturma

Sitemap oluşturabilmek için aşağıdaki komut yardımı ile app/console/Commands/ dizini içerisine GenerateSitemap.php adında yeni bir Command dosyası oluşturulur. 

php artisan make:command GenerateSitemap

GenerateSitemap isimli Command dosyası açılarak public function handle() fonksiyonu içerisine aşağıdaki örnek kod satırları eklenerek kayıt edilir. 

SitemapGenerator::create('http://localhost:8000')
->hasCrawled(function (Url $url) {
// Some logic here
return $url;
})
->writeToFile(public_path('sitemap.xml'));

Laravel 10 ile sitemap.xml dosyası oluşturmaya sıra geldi. Bunun için Generate Sitemap command dosyasında signature isimli değişkene tanımlı olan komutu aşağıdaki şekilde kullanıyoruz. 

php artisan app:generate-sitemap

Komut çalıştırıldıktan sonra public dizini içerisine sitemap.xml dosyası oluşturuldu. App:generate-sitemap komutunu app/console dizini içerisinde bulunan kernel dosyasının içerisine tanımlayarak belirli zaman aralıklarında otomatik oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Laravel 10 sitemap oluşturma yazımız burada son buluyor. Sitemap hakkında daha fazla bilgi almak için  spatie/laravel-sitemap sayfasına göz atabilirsiniz.

https://github.com/spatie/laravel-sitemap

Yayınlanma Tarihi: 2024-03-30 Güncellenme Tarihi: 2024-03-31 Paylaş:
WhatsAppİletişime Geç!