Ubuntu 22.04 MySQL Kurulumu

Ubuntu 22.04 MySQL Kurulumu

Ubuntu 22.04 Linux tabanlı işletim sistemi olan Ubuntu’nun son sürümüdür. Bu sürümde MySQL veritabanı yönetim sistemini kurmak oldukça kolaydır ve birkaç adımda tamamlanabilir.

Ubuntu 22.04 MySQL kurulumu için öncelikle terminal ekranı açılır ve aşağıdaki komut ile paketler güncellenir.

sudo apt update

Güncelleme işlemi tamamlandıktan sonra MySQL kurmak için aşağıdaki komut kullanılır.

sudo apt install mysql-server

Bu komut ile MySQL sunucusu ve ilişkili paketler sisteminize kurulacaktır. Kurulum sırasında sizden MySQL parolası oluşturmanız istenebilir. Parola oluşturulduktan sonra kurulum tamamlanır.

Daha sonra aşağıda yer alan komut ile MySQL ile önceden yüklenmiş olarak gelen bazı güvenli olmayan yapılandırmalar kaldırılır ve veritabanına erişimi kilitlenir.

sudo mysql_secure_installation

Komut çalıştırıldıktan hemen sonra sizden doğrulama isteyip istemediğinizi soracaktır. Doğrulmayı reddetmeniz güvenlidir ancak veritabanı şifresi için güçlü, benzersiz parolalar kullanmanız güvenliğiniz için faydalı olacaktır. Yapılandırma işlemi sonrasında MySQL konsol ekranına aşağıdaki komut ile giriş yapılır.

sudo mysql

Yeni bir veritabanı oluşturmak için aşağıda yer alan ilk komut kullanılır. İkinci satırda yer alan komut ile yeni bir kullanıcı oluşturulur ve kullanıcı şifresi belirlenir. Üçüncü satırda yer alan komut ile oluşturulan veritabanına kullanıcı yetkileri tanımlanır. Dördüncü komut ile mysql sunucusundan çıkış yapılır. Beşinci komut ile oluşturulan kullanıcı adı ile mysql sunucusunu giriş yapılır.

sudo mysql

mysql> CREATE DATABASE ornek_veritabani;

mysql> CREATE USER 'ornek_kullanici'@'%' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY 'password';

mysql> GRANT ALL ON ornek_veritabani.* TO 'ornek_kullanici'@'%';

mysql> exit

mysql -u ornek_kullanici -p

Kurulumu başarıyla tamamlayarak Ubuntu 22.04 MySQL kurulumu gerçekleştirdiniz. Artık bu veritabanı yönetim sistemini kullanarak web siteniz veya web uygulamanız için veritabanı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi: 2024-04-03 Güncellenme Tarihi: 2024-04-03 Paylaş:
WhatsAppİletişime Geç!