Web siteleri üzerinde gezinirken sık sık karşılaşılan “404 Not Found” gibi mesajlar HTTP durum kodları aracılığıyla iletilir. Bu kodlar, web tarayıcılarına ve arama motorlarına web sitenizin içeriği hakkında önemli bilgiler sağlar. İşte bu nedenle web sitesindeki hata sayfalarını doğru bir şekilde yönetmek ve optimize etmek çok önemlidir. Bu yazıda sizlere Laravel 10 ile Özel Hata Sayfaları Nasıl Oluşturulur sorusunu yanıtlıyoruz.
İlk olarak web sitesinde yer alan hata sayfalarının tanımlanması ve izlenmesi gerekir. Google Search Console gibi araçlar kullanılarak web sitesindeki hataları düzenli olarak kontrol edebilirsiniz. Bu sayede hangi hata sayfaları ile sıkça karşılaşıldığını ve hangi sayfaların kullanıcıları yönlendirdiğini görebilirsiniz.
Laravel 10 ile özel hata sayfası veya özel hata sayfaları oluşturabilmeniz için yapılması gereken işlemler oldukça kolaydır.
Web sitesinin bulunduğu klasör içerisinde app/Exceptions/Handler.php isimli dosya açılır ve içerisine aşağıdaki fonksiyon eklenerek dosya kayıt edilir.
function render($request, Throwable $exception)
{
if ($this->isHttpException($exception)) {
if ($exception->getStatusCode() == 404) {
return response()->view('errors.404', [], 404);
}
}
return parent::render($request, $exception);
}
}
Web sitesinin bulunduğu dizin içerisinde blade dosyalarının bulunduğu /resources/views isimli dizine giderek yeni bir errors isimli yeni bir dizin oluşturulur. Oluşturulan errors isimli dizin içerisinde 404.blade.php isimli yeni bir dosya oluşturulur. Oluşturulan 404.blade.php dosyası artık web sitesinde 404 hatası ile karşılaşan ziyaretçilerin ziyaret edecekleri sayfadır. Bu nedenle 404.blade.php dosyasının içeriğinin 404 Hata Sayfasına uygun olacak şekilde hazırlanması gerekir.
Hata sayfalarında kullanıcıyı doğru yönlendirmenin yanı sıra SEO dostu içerik kullanımı da oldukça önemlidir. Başlık etiketlerini ve meta açıklamalarını doğru bir şekilde optimize ederek, kullanıcıların hata sayfalarında daha fazla zaman geçirmesini ve diğer sayfalara geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yazıda Laravel 10’da özel hata sayfaları oluşturmayı ve entegre etmeyi öğrendiniz. Laravel için özel hata sayfaları oluşturmada zorluk yaşıyorsanız uzman Laravel geliştiricilerinin bulunduğu firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.