Ubuntu 22.04 Nginx Nasıl Kurulur?

Ubuntu 22.04 Nginx Nasıl Kurulur?

Ubuntu 22.04 Nginx Server Nasıl Kurulur?

Ubuntu Server işletim sistemine sahip bilgisayarlarda web sunucusu olarak Nginx veya Apache web sunucuları kullanılmaktadır. Nginx web sunucusu rakiplerine kıyasla daha fazla yüksek performans göstermektedir. Bu yazıda Ubuntu 22.04 Nginx Nasıl Kurulur ve Ubuntu 22.04 Nginx Kurulumu Nasıl Yapılır sorularını cevaplıyoruz.

Nginx Nedir?

Nginx açık kaynaklı bir web sunucusu ve ters proxy sunucusu yazılımıdır. 2004 yılında geliştirilmeye başlanılmıştır. Nginx, hafif, hızlı ve yüksek performanslı bir yapıya sahiptir. Dünya genelinde geniş bir kullanıcı kitlesi vardır. Nginx web sunucusu, performansı, düşük bellek tüketimi ve esnek yapıda olması ile popülerdir.

Ubuntu 22.04 Nginx Kurulumu

Kurulum için ilk olarak aşağıda yer alan sudo apt update komutu ile ubuntu repoları güncellenir. Hemen sonrasında sudo apt install nginx komutu ile Nginx web sunucu yazılımının kurulumu sisteme yapılır.

sudo apt update

sudo apt install nginx

Nginx kurulumu tamamlandıktan sonra Nginx için gerekli güvenlik duvarı yapılandırmaları ile diğer yapılandırma işlemleri tamamlanır. Bunun için ilk olarak sudo ufw app list komutu ile uygulama profilleri listelenir. Listenen profiller içerisinde aşağıda olduğu gibi Nginx uygulaması da bulunuyor olmalı.

Ubuntu 22.04 UFW App List

Daha sonra sudo ufw allow 'Nginx HTTP' komutu ile güvenlik duvarına Nginx uygulaması eklenir. sudo ufw status komutu ile güvenlik durumu statüsünü kontrol edilir.

Ubuntu 22.04 Nginx Kurulumu

Kontrol sırasında herhangi bir problem olmaması halinde systemctl status nginx komutu ile Nginx Web Sunucusunun durumu kontrol edilir.

Bu aşamada da herhangi bir problem görülmezse artık http://ipAdressiniz bağlantısını ziyaret ederek Nginx açılış sayfasına ulaşabilirsiniz.


Ubuntu 22.04 Nginx Yapılandırması

Ubuntu 22.04 Nginx Kurulumu tamamlandık ve sıra yapılandırma işlemlerine geldi. Nginx web sunucu yapılandırma işlemlerinde ilk olarak Ubuntu işletim sisteminde sunucu dosyalarının bulunduğu var/www dizini içerisinde web sayfasına yada web uygulamasına ait klasör (dizin) oluşturulur.

Aşağıda yer alan komutlar ile dizin oluşturma, dizine yetkili kullanıcı tanımlama, dizin erişim izinlerini tanımlama ve index.html dosyası oluşturma işlemleri yapılır.

sudo mkdir -p /var/www/domainAdress/html

sudo chown -R $USER:$USER /var/www/domainAdress/html

sudo chmod -R 755 /var/www/domainAdress

nano /var/www/domainAdress/html/index.html

index.html dosyası açıldıktan sonra içeriği deneme amacıyla doldurulur. Daha sonra ctrl+o tuşları ile dosya üzerinde yapılan değişiklik kayıt edilir. Hemen akabinde ctrl+x tuşları ile dosya içerisinden çıkış yapılır.

Yukarıda yer alan aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanması sonrasında Nginx içerisine web sitenin yayınlanacağı dizinin yolunu belirtmek gerekir. Aşağıda yer alan komut kullanılarak gerekli dosya oluşturulur ve içerisine aşağıda yer alan satırlar eklenir.

sudo nano etc/nginx/sites-available/domainAdress
server {
listen 80;
listen [::]:80;
root /var/www/domainAdress/html;
index index.html index.htm index.nginx-debian.html;
server_name domainadress www.domainadress;
location / {
try_files $uri $uri/ =404;
}
}

Daha sonra ctrl+o tuşları ile dosya üzerinde yapılan değişiklik kayıt edilir. Hemen akabinde ctrl+x tuşları ile dosya içerisinden çıkış yapılır. Oluşturulan Nginx yapılandırma dosyası aşağıdaki komutlar ile aktif hale getirilir. Artık web sitesine erişebilirsiniz.

sudo ln -s /etc/nginx/sites-available/domainAdress /etc/nginx/sites-enabled/
sudo nginx -t
sudo systemctl restart nginx

Ubuntu 22.04 Nginx Nasıl Kurulur, Ubuntu 22.04 Nginx Kurulumu yazımızın sonuna gelindi. Artık Nginx web sunucusu kullanılabilir durumdır. Web sitelerinizi yazımızda belirtilen hususları uygulayarak Nginx web sunucusu üzerinde yayınlayabilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi: 2024-03-30 Güncellenme Tarihi: 2024-03-31 Paylaş:
WhatsAppİletişime Geç!